Route flyer
Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. Respijtzorg is soms kosteloos en voor andere respijtzorgmogelijkheden wordt er een eigen bijdrage gevraagd en heb je dus een indicatie nodig. In deze digitale flyer brengen wij inzichtelijk welke vormen van respijtzorg er binnen Dordrecht zijn en hoe de financieringsstromen lopen.
Inzetten van een mantelzorgconsulent met het aandachtsgebied respijtzorg
MEE Mantelzorg biedt informatie, advies en hulp bij het regelen van respijtzorg. U kunt een beroep doen op een mantelzorgconsulent met aandachtsgebied respijtzorg. Zij staan als trajectbegeleider naast de mantelzorger.
Inzetten van vrijwilligers vanuit MEE Mantelzorg
De respijtvrijwilligers van MEE mantelzorg nemen uw taken als mantelzorger tijdelijk over zodat u er even tussenuit kunt.
Inzetten van vrijwilligers vanuit MEE Mantelzorg
Een regelmaatje is een vrijwilliger die een mantelzorger bij regeltaken ondersteunt en die met de mantelzorger meedenkt.
Vrijwilligersorganisaties in Dordrecht
Er zijn diverse organisaties waarop een beroep kan worden gedaan.
Mantelzorgondersteuning door vrijwilligers in de laatste levensfase
Het verzorgen van een naaste in deze periode is zwaar. De zorg wordt over het algemeen intenser en intensiever. Deze vrijwilligers kunnen snel op een hulpvraag inspelen.
Vanuit de Wmo
Collectieve ondersteuning vanuit de algemene voorzieningen
Soms krijgen mantelzorger en zorgvrager ondersteuning vanuit de algemene voorzieningen. Een algemene voorziening is vrij toegankelijk, zonder voorafgaand onderzoek naar de persoonlijke omstandigheden. Hier is geen indicatie voor nodig.
Vervangende zorg aan huis
Geeft iemand mantelzorg aan zijn of haar partner, ouder of andere naaste en dreigt het even te veel te worden? Dan kan de mantelzorger in aanmerking komen voor 48 uur vervangende mantelzorg per kalenderjaar aan huis.
Logeren
De gemeente Dordrecht biedt logeermogelijkheden zonder indicatie aan.
Dagbesteding vanuit Wmo (maatwerkvoorziening), Wlz en Jeugdwet
Vanuit Wmo en Wlz
Dagbesteding is er voor mensen die zelf geen activiteiten meer kunnen ondernemen en daardoor weinig sociale contacten hebben. Dagbesteding is er ook voor de ontlasting van mantelzorgers. Hiermee blijft het voor veel mensen mogelijk om thuis te kunnen blijven wonen.Dagbesteding is bedoeld om structuur te bieden en een zinvolle invulling van de dag te geven. Daarbij helpt het om de zelfstandigheid waar mogelijk te vergroten. Het gaat hier om structurele activiteiten onder professionele begeleiding. Dit kan vanuit de Wmo en Wlz.
Vanuit Jeugdwet
Vanuit de Jeugdwet gaat de indicatie voor dagbesteding via wijkteam van de gemeente, domein Jeugd. Onder dagopvang wordt het volgende verstaan: medisch kinderdagverblijf, kinderdagcentrum, orthopedagogisch centrum, zorgboerderij en BSO voor kinderen onder de 18 met een beperking of chronische ziekte.
Huishoudelijke hulp vanuit Wmo (maatwerkvoorziening)
Huishoudelijke ondersteuning is voor mensen die het huishouden niet (helemaal) zelf meer kunnen doen. Met huishoudelijke ondersteuning kunt u denken aan:
Een schoon en leefbaar huis.
Klaarzetten en aanreiken eten en drinken voor de eerste levensbehoeften.
Schone kleding.
Zorgen voor kinderen.
Regie op het huishouden.
Huishoudelijke ondersteuning kan vanuit de Wmo worden vergoed. Mocht u een Wlz indicatie hebben, dan is dit in de Wlz-indicatie verwerkt.
Kortdurend verblijf vanuit Wmo (maatwerkvoorziening), Wlz en Jeugdwet
Is er permanente zorg nodig en krijgt de zorgvrager daarvoor hulp van mantelzorgers? Dan kan de zorgvrager in aanmerking komen voor kortdurend verblijf. Vanuit de Wmo verblijft u maximaal twee dagen per week in een zorginstelling en vanuit de Wlz 156 etmalen per kalenderjaar. Mocht u informatie willen ontvangen over hoe het in de Jeugdwet zit, neem dan contact op met sociaal wijkteam Dordrecht.
Vervangende zorg uit aanvullende zorgverzekering
Wanneer een mantelzorger aanvullend is verzekerd, kan diegene beroep doen op vervangende zorg vanuit de zorgverzekering. De zorg kan dan door een vrijwilliger of beroepskracht worden geleverd. Op www.helpmijzorgen.nl kunt u onder het kopje ‘vergoedingen’ per zorgverzekeraar terugvinden wat er door wie wordt vergoed.
Verzorging en verpleging
Wanneer degene voor wie de mantelzorger zorgt, verzorging of verpleging nodig heeft, kan de zorgvrager hier vanuit het basispakket van de zorgververzekering aanspraak op maken.
Tijdelijk verblijf en crisisopname eerstelijnsverblijf
ELV is bedoeld voor kwetsbare mensen die tijdelijk niet meer of nog niet verantwoord in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven. Het doel is terugkeer naar de oorspronkelijke woonsituatie. De huisarts regelt de indicatie en het verdere proces.
Zorg tijdens de laatste levensfase
Een hospice is bedoeld voor mensen die in hun laatste weken of maanden om wat voor reden dan ook niet thuis of in een ziekenhuis kunnen/ willen verblijven.